2016. december 12., hétfő

Tanulásszervező programok használata

A félév során a Schoology nevű programmal igen részletesen megismerkedhettünk, hiszen ennek a felületnek a segítségével értesültünk az órával kapcsolatos információkról. Úgy gondolom, hogy a Schoology egy egyszerűen kezelhető oldal, azok is hamar ki tudják magukat ismerni rajta, akik nem tudnak olyan jól angolul. Az oldal segítségével több virtuális kurzushoz is csatlakozhatunk, mindegyiket külön menüpontban érhetjük el. Láthatjuk a csoport tagjait és így nagyon egyszerű a kapcsolattartás a tanárral és a diáktársakkal. A tanár létrehozhat több mappát is, ahová feltöltheti a tananyaghoz kapcsolatos segédleteket. Van egy közös felület is, ide bárki posztolhat - hasonlóan a facebookhoz - például ha bármi kérdés felmerül.
Nagyon hasznosnak találtam a Schoologyn a naptár funkciót. Ez a kis ikon a képernyő jobb sarkában helyezkedik el és jelzi az elkészítendő feladatokat, illetve azok határidejét. Így belépve az oldalra egyből tudtam, hogy mi a feladatom, még akkor is, ha beteg voltam és hiányoztam az óráról. Úgy gondolom, hogy nagy segítség ez a diákoknak, hiszen sokszor rengeteg dolgot kell fejben tartani és elkallódhatnak az információk vagy az is előfordulhat, hogy a diák félreérti a feladatot. A kis naptár azonban nagy segítség. Ez persze akkor működik, ha a diákok rendszeresen belépnek a felületre.
A tanár nem csak feladatot kiosztani, hanem értékelni is tud a Schoology segítségével. Ez azért előnyös, mert a tanulók viszonylag hamar visszajelzést kaphatnak a teljesítményükről, nem kell egy hetet várni a tanóráig. Ez azért lehet fontos nekik, mert ma már a legtöbb ember hozzá van szokva, hogy mindenről azonnali visszajelzést kap. Jó ötletnek találtam még a különböző jelvényeket, amiket az értékelés mellé lehet csatolni. Ettől sokkal színesebb és akár motiválóbb is lehet az értékelés.

Utolsó órán megismerkedtünk a Schoologyn kívül más tanulásszervező programokkal is, ezek közül a Neo LMS-t emelném ki, hiszen ezt néztük meg részletesebben a mikrotanítás keretei között. A felület kinézete nagyon megkapó: modern, mégis letisztult felületről beszélhetünk. A Schoologyhoz hasonlóan itt is létrehozhatunk osztálytermeket, azon belül pedig tanórákat is megtervezhetünk. Bevallom, nekem nem sikerült teljesen kiismernem magam az oldalon. Először egyszerűen kezelhetőnek tűnt, de utána hamar elvesztem a részletekben. Az oldal sok lehetőséget kínál, ezért nem mindig tudtam, hogy pontosan hová kattintsak. Ami nagyon tetszett, hogy létre lehet hozni számonkérő feladatokat, ezekből is rengeteg típusút. Természetesen ebből kifolyólag a NEO LMS-en is lehet értékelni a diákokat.

Úgy gondolom, hogy az ilyen típusú weblapok nagyon hasznosak tudnak lenni az oktatásban, hiszen így talán jobban nyomon lehet követni a tanulók tevékenységét a tantárgyammal kapcsolatban. A felületen minden instrukció, feladat világosan meg van adva, így a diák nem mondhatja azt, hogy ő nem is hallotta, hogy volt házi feladat vagy nem tudta, hogy dolgozatot írunk. Nyilván így a kapcsolattartás is egyszerű. Mondhatnánk persze, hogy erre ott van a facebook, de úgy gondolom, hogy ott hamar elkalandozik az ember a hírfolyamot nézegetve. Ezek a programok direkt a tanulás támogatására lettek kitalálva, így ezeken a felületeken ténylegesen a tanórai dolgokkal foglalkozunk.

Összességében látom, hogy ezek az oldalak hasznosak, mégsem vagyok benne teljesen biztos, hogy használnám őket a jövőben. Úgy gondolom, hogy ezt a kérdést mindenképpen felvetném a leendő csoportjaimban és együtt eldöntenénk, hogy szükségünk van-e egy virtuális osztályteremre.

2016. december 6., kedd

Podcast, vodcast

A mai modern világban már mindent ahhoz igazít az ember, hogy neki hogyan lenne a legkényelmesebb. Így van ez ma már a rádiózással is, köszönhetően a podcast elterjedésének. A podcast szó az Apple iPod készülékének "pod"tagjából és az angol "broadcasting" (műsorszórás) szó összerántásából alakult ki. A podcasting lényege, hogy egy felhasználó rendszeresen feltölt hanganyagokat egy csatornára, amit mások követni tudnak. A követők pedig (felülettől és alkalmazástól függően) okostelefonjuk vagy számítógépük segítségével letölthetik a tartalmakat és később akár internetelérés nélkül is meghallgathatják. Vannak ma már olyan alkalmazások, melyek wifi-re csatlakozva automatikusan letöltik a követett podcast csatornák legújabb bejegyzéseit, így mi azt bármikor meghallgathatjuk. Bizonyos értelmezés szerint akkor hallgatunk meg egy bizonyos "rádióadást", amikor csak akarjuk.

A vodcast lényege is tulajdonképpen ugyanaz, mint a podcasté, csak ebben az esetben rendszeresen megosztott videóanyagokról van szó. A vodcasting szó a "video-on-demand" kifejezésből készült mozaikszó, illetve a casting szó összevonásából ered. 

Leendő tanárként nyilvánvalóan az a kérdés merült fel bennem, hogy vajon ezt a népszerű műfajt bele lehet-e illeszteni valahogyan az oktatásba. Úgy gondolom, hogy nem kis munka lenne tanárként egy podcast vagy vodcast csatornát "üzemeltetni". Illetve az is kérdéses, hogy vajon megéri-e. A szakjaimra levetítve a dolgot, történelemből úgy tudnám elképzelni a helyzetet, hogy minden héten készítek egy hanganyagot/videóanyagot azokról a témákról, amiket a héten nem sikerült átbeszélnünk a tanórán. A gyerekeket megkérném, hogy hallgassák meg, esetleg házi feladat is kapcsolódna hozzá. Ideális felület lehetne a hangfelvétel feltöltésére a SoundCloud nevű oldal, ami mindenki számára könnyen elérhető. 
Német nyelvből úgy gondolom, hogy igen hasznos kiegészítést jelenthet egy podcast csatorna készítése, hiszen nyilvánvalóan németül beszélnék rajta. Így a gyerekek gyakorolhatnák a hallásértést és érdekes témákat is fel lehetne dolgozni németül. Vagy akár szavak kifejezések kiejtését és jelentését venném fel, amolyan hangoskönyvként.

Úgy gondolom, hogy nem csak a tanár készíthet egy ilyen jellegű csatornát, hanem akár egy hosszabb projekt keretein belül a diákoknak is kiadhatunk egy ilyen feladatot, például kisebb csoportokra lebontva. Történelemből remekül fel lehetne dolgozni a tananyagon kívüli izgalmas kérdéseket, érdekes eseményeket, élettörténeteket... a lehetőségek tárháza végtelen. 
Német nyelvből is izgalmas lenne egy podcast csatornát készíteni, hiszen a diákok ezáltal próbálgathatnák a nyelvet. Esetleg egymás csatornáját is meghallgathatnák, akár a felmerülő hibákat hallás után kijavíthatnák. 

Ezek most kissé csapongó gondolatok, de a podcast és a vodcast rengeteg lehetőséget rejt magában. Az oktatás szempontjából azonban hátránya lehet, hogy valószínűleg nem kevés munka egy ilyen csatorna működtetése. Tanárként azonban törekedni kell arra, hogy mindig újítsunk és érdekes módszerekkel oktassuk a diákokat.

Reflexió a mikrotanításról (szófelhővel)

Martinával és Viktorral úgy gondoltuk, hogy szívesen lennénk mi az elsők, akik órát tartanak a többieknek, ezért el is vállaltuk az első témát, a "Digitális tananyagtárakat". Először kicsit tartottam a témától, mert eddig nem nagyon ismertem ilyen honlapokat. De aztán kiderült, hogy a félelmem teljesen alaptalan volt.

Szinte egyből nekiálltunk az ötletelésnek, felosztottuk egymás között a feladatokat.Nagyon jól együtt tudtunk működni, ez részben annak is köszönhető, hogy mindhárman történelem-német szakosak vagyunk. Úgy gondoltuk, hogy a többieknek egy töri órát fogunk tartani, azon belül is az államalapítással és Szent Istvánnal fogunk foglalkozni. Úgy véltük, hogy ez egy olyan téma, ami talán mindenkihez közel áll.

Megnéztük az ajánlott tananyagtárakat, regisztráltunk azokra, így teljesen körbe tudtuk járni, hogy egy-egy honlap pontosan mit is kínál. Mikor láttuk, hogy a videótanáron milyen jellegű videóanyagok vannak fenn, úgy gondoltuk, hogy mi is készíthetnénk egy hasonlót. Azonban sajnos én megbetegedtem (ez az elkészített videóimon is látszott), így csak a háttérmunkákban tudtam részt venni, az óratartáson sajnos nem voltam jelen. De nagyon örülök, hogy Martina és Viktor megértően álltak a kialakult helyzethez és rugalmasan tudták kezelni azt. Minden elismerésem nekik, hogy így is egy szuper órát tudtak tartani. Beszámolóik alapján jól sikerült a tanítás, a csoport is élvezte a történelem órát.

Összességében sajnálom, hogy a munkánk prezentálásából a betegség miatt kimaradtam, de örülök, hogy együtt tudtunk dolgozni és én is ki tudtam venni a részem az óra megtervezéséből. Érdekes volt megtapasztalni, hogy hogyan is lehet egy tanórát IKT eszközök segítségével felépíteni.


2016. november 27., vasárnap

Kilépő kártya

Az órán megismert programok közül a Kahoot volt az, melynek használata során úgy éreztem, ezt biztosan fogom alkalmazni, ha tanár leszek. Úgy gondolom, hogy a program felépítése által teremtett versenyhelyzet motiválóan hat a felhasználókra, hiszen mindenki szeretné a nevét az első helyen látni. Azt gondolom, hogy a Kahoot izgalmassá és akár még élvezhetővé is tehet egy-egy számonkérést.

Ahogy megismerkedtünk a különböző értékeléssel/számonkéréssel kapcsolatos honlapokkal, felmerült bennem a kérdés, hogy ezek vajon helyettesíthetnék-e a papír alapú dolgozatokat. Hosszas mérlegelés után arra jutottam, hogy alapvetően a gyerekeknek feladatlapon fogom kiadni a dolgozatot, azonban fogok olyan órákat is tartani, ahol a Quizlet, Kahoot, Redmenta vagy Socrative segítségével ellenőrzöm a diákok tudását. Mivel ezek nem megszokott módszerek, elképzelhető, hogy a gyerekek pozitívabban állnának a dolgozathoz.

Úgy gondolom, hogy az óra nagyon élvezhető volt és valóban hasznos dolgokról esett szó. Ami személy szerint nekem különösen tetszett, az a prezi végén kivetített összehasonlító táblázat a megismert alkalmazásokról. Így, hogy egyben láthattuk a Kahoot, a Redmenta és a Socrative előnyeit, illetve hátrányait, könnyebb volt mérlegelni, hogy a jövőben melyik oldalt pontosan mire lehet majd felhasználni.

2016. november 21., hétfő

Digitális történetmesélés

A digitális történetmesélés során egy képekkel bemutatott, narrációval kísért rövid történetet mutatunk be. Ez lehet velünk megtörtént esemény, de akár más bőrébe bújva is előadhatunk valamit. Én az utóbbi lehetőséget választottam és egy rövid videóban összefoglaltam Lokietek Erzsébet életét. Leendő történelemtanárként ötletesnek találom ezt a "műfajt". Ha a diákok egy megadott történelmi személy bőrébe bújva készítenek az életéről egy hasonló videót, akkor talán közelebb kerülhetnek a tárgyalt témához.

A saját videóm ITT tekinthető meg.

2016. november 14., hétfő

Quizlet


Letisztult felület.
Mókás tanulás.
Kreatív számonkérés.
Változatos feladatok.
Versengés a barátokkal.

Hogyan mondod mindezt egyetlen szóval? 

QUIZLET!





2016. november 1., kedd

Interaktív tábla

A SMART Notebook segítségével elkészítettem egy feladatot, amit történelem órán összefoglaláshoz lehet használni. A feladatban sorba kell rakni megadott eseményeket, amelyek Árpád-házi királyokhoz köthetőek. A programban többféle feladattípus közül választhatunk, valamint prezentációszerűen ki is vetíthetjük a tananyagot. Nagyon hasznosnak találom ezt az alkalmazást, mivel játékos feladatok segítségével valószínűleg könnyebben megragad az információ.

Az általam készített feladat ITT található:


2016. október 22., szombat

Időszalag

A legutóbbi IKT órán megismerkedtünk a Timetosast nevű alkalmazással, melynek segítségével idővonalat hozhatunk létre. A program segítségével szemléltettem az 1848/49-es forradalom és szabadságharc néhány fontos eseményét.


A Timetoast használata során meglepett, hogy az emberek többféle témához is felhasználják ezt az alkalmazást. Nekem elsősorban történelmi események prezentálása jutott eszembe, de a nyilvános idővonalak között találkoztam például olyannal, ami Jennifer Aniston filmjeit mutatja be időrendben. A program használatakor azonban zavart, hogy nem formázhattam az elkészült idővonalat. Gondolok itt háttérre, színre, így nem éreztem annyira sajátomnak a végeredményt. Felmerült bennem a kérdés, hogy miért nem lehet módosítani az alapbeállításokon, ezáltal sokkal kreatívabbá és érdekesebbé téve az idővonalamat. Megtudtam azonban, hogy beszúrhatok multimédiás elemeket, ezzel némileg feldobhatjuk a beágyazott eseményeket. 

2016. október 14., péntek

Fogalomtérkép

Gondolattérképet készíteni hasznos dolog, hiszen a segítségével rendszerezhetjük a tudásunkat, könnyen átláthatunk egy témát vagy akár gyorsan átismételhetünk egy régen olvasott szöveget. Az egyik kurzusomra is kellett már ilyet készíteni, majd a kész produktumot fel kellett tölteni egy felületre. A gondolattérképemet megrajzoltam kézzel, majd az egészet igyekeztem a Wordben szövegdobozok és nyilacskák segítségével elkészíteni, hogy el tudjam küldeni az oktatónak. Elég macerás volt a dolog, megszenvedtem vele, de végül sikerült. Ez pár hete történt, azóta viszont két csoporttársamnak köszönhetően megismerkedtem a Mindomo és a Mindmeister nevű alkalmazásokkal, amik pontosan azt a célt szolgálják, amit én a Word segítségével próbáltam megoldani: könnyen készíthetünk velük gondolattérképeket. Mindkét programot kipróbáltam és határozottan egyszerűbb volt ezekkel dolgozni, mint szövegdobozokat és nyilakat beszúrni, majd az elrendezgetésükkel szöszmötölni. A két alkalmazás tulajdonképpen nem igazán tér el egymástól, csak a felületük más. Én személy szerint a Mindomoval ismerkedtem meg jobban, így erről tudok nyilatkozni. Az egyik szaktárgyamhoz, a történelemhez kapcsolódóan készítettem egy gondolattérképet Károly Róbert uralkodásáról. A térkép készítése előtt többféle sablonból lehet választani, majd miután ez sikerült, elkezdhettem a munkát. A felület kezelése nem bonyolult, könnyen hozzáadhatunk új szövegdobozokat és a program magától elrendezgeti azokat, a sablonnak megfelelően. Én szerettem volna a saját munkámhoz képeket feltölteni, de sajnos az a prémium felhasználók kiváltsága. Linkeket azonban bátran be lehet szúrni, én is éltem a lehetőséggel. A kiinduló szövegbuborék mellé rendeltem egy hivatkozást, ez azonban nem túl feltűnő. Hasznos lenne, ha a link ikonjának a mérete módosítható lenne. Miután befejeztük a térképgyártást, készíthetünk belőle egy prezentációt. Ennek módja nagyon egyszerű, a kurzor segítségével kijelölhetjük, hogy az egyes diákon melyik szövegbuborékok jelenjenek meg. Mikor levetítettem a kész gondolattérképemet, egyből a prezi jutott eszembe. Itt is kicsit hasonló a diavetítés: ráközelít az általam kiválasztott elemekre és a kép dinamikusan mozog az egyes részletek között.
Úgy gondolom, hogy ez egy igazán hasznos alkalmazás, az oktatásban mindenképpen használnám. A felület előnye, hogy közösen is lehet szerkeszteni a gondolattérképet, így akár csoportban is lehet dolgozni egy-egy témán. Összefoglaló órához ideális lehet, így könnyen átismételhetőek a kulcsfogalmak.
Összességében nagyon tetszik ez a program és örülök, hogy mostantól nem a Wordben kell gondolattérképet szerkesztenem, hanem használhatom az erre kitalált felületet.

2016. október 11., kedd

Google

A google az alkalmazásain keresztül számtalan lehetőséget kínál a felhasználóinak, ezek egy részével én is nem olyan régen találkoztam először. Többek között lehet saját fotógalériánk, szerkeszthetünk más felhasználókkal közösen dokumentumokat, készíthetünk jegyzeteket, a térkép segítségével virtuálisan bejárhatunk városokat, online tárhelyeket érhetünk el... Úgy gondolom, hogy az átlag felhasználók nincsenek is tisztában azzal, hogy pontosan milyen lehetőségeket kínál nekik a google, ezért fontosnak tartom, hogy az oktatásban is hasznos alkalmazásokat megismertessem a gyerekekkel. 



Véleményem szerint a google alkalmazások igencsak praktikusak, ha csoportmunkáról van szó. Az egyetemen nehéz összeszervezni személyes találkozót a csoporttársakkal a különböző órarendek miatt, azonban a google egyes felületei lehetővé teszik, hogy online közösen szerkesszük a munkánkat. Ezt a módszert általános- vagy középiskolában is lehet alkalmazni, ha a gyerekek például egy közös projekten dolgoznak. Előfordulhat, hogy az iskolában nincs idejük megbeszélni a részleteket és tanítás után sem érnek rá. Ilyenkor hasznos tud lenni egy közösen szerkeszthető felület. 

Ha a saját tárgyaimra szeretném levetíteni a témát, akkor a történelemhez kapcsolódóan mindenképpen a Google Street View alkalmazást emelném ki. Ennek segítségével megtekinthetjük bizonyos történelmi események helyszíneit, illetve az is izgalmas lehet, hogy mi áll ma egy régi épület helyén vagy hogy is néz ki ma egy adott csata helyszíne. A némettel kapcsolatban nyilvánvalóan a google fordító programja jutott eszembe, azonban ennek a pontosságát fenntartásokkal kell kezelni. Saját tapasztalataim alapján, ha angol nyelvre szeretnék lefordítani valamit, akkor szinte tökéletesen működik, azonban a német nyelvnél akadnak hiányosságok. Viszont ha a diák egy német szöveget olvas és ötlete sincs, hogyan kellene lefordítani, akkor ez a program adhat támpontokat. Összességében azonban inkább másik internetes vagy pedig hagyományos nyomtatott szótárt ajánlanék.

Google Tour Builder

Ma a google egyik alkalmazásáról, a Google Tour Builderről fogok írni pár sort. Ez egy olyan felület, amelyen térkép segítségével megtervezhető egy utazás, kirándulás. A felhasználó által felkeresett helyszíneket a térkép megmutatja és légvonalban összeköti őket, így átláthatóbb az útiterv. Korábban még soha nem találkoztam ezzel a programmal, ezért nagyon örülök, hogy most lehetőségem nyílt megismerni és kipróbálni. A felület nagyon egyszerűen kezelhető, tetszik, hogy az egyes állomások mellé tölthetek fel képet, illetve készíthetek hozzá leírást is. Nagyon hasznos, hogy térképen nyomon követhetem az általam kiválasztott helyszíneket, így előre ki tudom találni, hogy milyen sorrendben érdemes ellátogatni hozzájuk. Osztálykirándulás előtt szerintem praktikus egy ilyen tervet készíteni és azt megosztani a diákokkal, így ők is tudják majd, hogy hogyan fog kinézni az utazás. Ha pedig a tanulók vevők rá, akkor akár közösen is lehet szerkeszteni a kirándulás menetét.



A szaktárgyaimhoz kapcsolódóan (történelem-német) próbaképpen én is szerkesztettem egy tanulmányi kirándulást. Úti célul Bécset választottam, hiszen az osztrák főváros nincs messze tőlünk, illetve itt találkozik egymással a német nyelv és a történelem. 

2016. október 4., kedd

Digitális kompentencia

A Nemzeti alaptantervben található egy rész, ami a digitális kompetenciával, annak jelentésével és értelmezésével foglalkozik. Fontos, hogy ezt le tudjuk vetíteni saját szaktárgyainkra (esetemben a történelemre és a németre) és alkalmazni tudjuk. A szövegből kiemelnék egy szerintem nagyon lényeges részletet: "A tanulónak (...) ismernie kell az elérhető információ hitelessége és megbízhatósága körüli problémákat, valamint az ezek kiszűrésére használatos alapvető technikákat." Úgy gondolom, hogy az egyik legfontosabb dolog, megtanítani a gyerekeket a megfelelő helyen való kutatásra és a felesleges vagy nem reváns információk kiszűrésére. Egy általános vagy középiskolás, történelmet tanuló gyerek ma már szinte biztosan nem megy el könyvtárba kutatni. Egyrészt nem várják el tőle, másrészt otthon az interneten egyszerűbben és gyorsabban megtalál mindent. De valóban a helyes tartalomra bukkan majd rá? Ez az, amit talán ők még nem éreznek annyira, hiszen nem feltétlenül hívják fel a figyelmüket rá, hogy mennyi téves adat terjedhet az interneten. Ezért rendkívül fontosnak tartom, hogy a diákokat majd a jövőben segítsem, hogy az internet segítségével hol tudnak hasznos információkat keresni.

Emelett szeretném még kiemelni a különböző alkalmazások megismertetését a tanulókkal. Az interneten több olyan felület fellelhető, ahol a gyerekek játékos, kreatív módszerekkel tanulhatnak. Történelem órán érdemes megmutatni egy-egy ilyen oldalt, sőt, akár a tanév során néhány órát felépíthetünk a segítségükkel. Így a diákok megismerkednek ezekkel a terekkel és akár később, otthon is felkereshetik őket. Ma már az okostelefonokra is gyártanak tanulást segítő alkalmazásokat, például a zanza.tv is rendelkezik ilyennel. Ezekkel mind színesebbé tehetjük a tanulást és motiválhatjuk a gyerekeket. Például jó kis feladat lehet, ha egy online vaktérképen kell bejelölni csatahelyszíneket és ez addig gyakorolható, amíg az összes várost megjegyezte az adott személy. Rengeteg lehetősége van egy történelemtanárnak izgalmas tartalommal előállni az órán, de nagyon fontos, hogy a tanulók is rendeltetésszerűen, körültekintően legyenek képesek használni ezeket, ahogyan azt a Nemzeti alaptanterv is írja.

A kurzus elméleti háttere

A mai bejegyzésem egyik témájának alapjául egy youtube videó szolgál, amely az androidos tabletek oktatásba való bevonásával foglalkozik (Bedő Andrea – Androidos tabletek az oktatásban). A videóban szereplő hölgy bemutatott egy tanulmányt: egy település általános iskolájában tabletek segítségével folyik a tanítás. Erre egy külön épületet újítottak fel, ami az iskolától 5 percre található, és természetesen felszerelték a szükséges eszközökkel. Így a diákok tanáraik irányításával használhatják a digitális eszközöket. Fontos, hogy a gyerekeket tudatosságra neveljék ezen a téren is és megtanulják rendeltetésszerűen, minél ügyesebben és célravezetőbben használni például a tableteket. Ehhez azonban az is kell, hogy a tanárok magabiztosan tudják kezelni a gépeket. Az előadásban elhangzott, hogy vannak oktatók, akik még az asztali számítógéppel sem feltétlenül boldogulnak, így felmerül a kérdés, hogy mit tudnak kezdeni egy tablettel? Ebben az iskolában úgy tűnik, sikerült megoldani a tanárok felkészítését, mert a gyerekek nagyon jó eredményeket produkáltak. Érdekes kezdeményezésnek tartom a tabletek oktatásba való bevonását, hiszen a világ rendkívül gyorsan fejlődik és mindenkinek lépést kell tartania az újdonságokkal. Fontos továbbá, hogy a gyerekek megtanulják helyesen használni a digitális eszközöket, ennek oktatása pedig az iskolában is lehetséges, mint ahogy a mellékelt ábra is mutatja. Bennem mégis maradt némi kétely, hiszen ha nagyban gondolkodunk és minden iskolában bevezetésre kerülne ez a program, vajon tényleg működőképes lenne? Minden tanár képes lenne továbbfejleszteni saját magát és igazodni a modern világhoz? Továbbá ezek az eszközök nem kis összegbe kerülnek, és bármikor előfordulhat, hogy javítás vagy akár csere szükséges. Mindemellett felötlött bennem, hogy ha megjelennek a tabletek az iskolákban, vajon nem tűnnek-e el ezzel párhuzamosan a tankönyvek? Hiszen gondoljunk csak bele, rengeteg tankönyv megtalálható online, illetve ahogy a korábbi bejegyzésemben olvasható, több digitális tananyagtár is létezik. Érdekes téma ez nagyon és rengeteg kérdés, kétely felmerülhet az emberben. Mindemelett úgy gondolom, hogy a gyerekeknek el kell igazodniuk a digitális világban és ehhez az iskola valóban hatalmas segítséget tud nyújtani. Ha sikerül megteremteni a megfelelő feltételeket, akkor ez a program valóban hasznos tapasztalat lesz a gyerekek számára.

A bejegyzésem második felében a következő tanulmányt szeretném elemezni: Papp-Danka Adrienn – Tanulás és tanulásmódszertan az információs társadalomban. Mint tudjuk, manapság egyre népszerűbb az úgynevezett life long learning, tehát az élethosszig tartó tanulás, ami a jelenlegi digitális eszközök jelenléte mellett főleg aktuális. Nagyobb teret kap az informális tanulás, hiszen gyakran észre sem vesszük, hogy például internetezés közben mennyi információt megtanulunk. A digitális világ kinyílt az emberek előtt és ez az oktatásra is nagy hatást gyakorol. A korábbi, hagyományos módszerek mellett feltűnnek új lehetőségek, amelyekkel színesebbé, hatékonyabbá lehet tenni a tanítást. Persze ez nem azt jelenti, hogy a hagyományosnak tekintett módszerek elhanyagolandóak. Azonban az oktatásban a változás nem megy egyik pillanatról a másikra, a tanulási szokások nem változtak meg gyökeresen – holott a mindennapokban igenis éles váltás tapasztalható. Kérdés tehát, hogy miként vonhatóak be az oktatásba a különböző eszközök és tartalmak? A tanulmányban olvasható, hogy a multimédiás tartalmak igen hatékonynak bizonyulhatnak, hiszen egyszerre több érzékszervre hat. Úgy gondolom, hogy ezt a tényt minél több oktatónak fel kellene ismernie és élni a lehetőségekkel, hiszen így a diákokban valószínűleg jobban megragadna a tananyag, mint egy hagyományos módszerrel megtartott órán. (Ezzel persze nem szeretném ezt az irányvonalat leminősíteni).
A témával kapcsolatban megkerülhetetlen fogalom a multitasking, ahogyan ez a tanulmányban is le van írva. Vitatott kérdés, hogy a megosztott figyelem valóban előnyös-e, sőt, egyáltalán létezik-e? Saját tapasztalataimra hivatkozva, azt tudom mondani, hogy egyszerre több dologra nem lehet teljesen odafigyelni, ezáltal precíz munkát végezni. Én a pontosság híve vagyok, ezért szeretek egyszerre egy feladatra koncentrálni, hogy azt biztosan a tőlem telhető legjobb módon tudjam elvégezni. A szövegben is olvasható és én is úgy gondolom, hogy fontos felhívni a tanulók figyelmét arra, hogy sokszor a feladatok komoly koncentrációt és elmélyülést igényelnek.
Az online lét tanulásra gyakorolt hatásai közül fontos még kiemelni az információ megosztását. A mai generáció már hozzá van szokva, hogy mindent azonnal meg tud osztani a különböző eszközeinek segítségével. Úgy gondolom, hogy ez a jelenség a tanulási folyamatban rendkívül fontos szereppel bír. Viszont a dolog sikerességéhez elengedhetetlen, hogy a gyerekek megtanulják hatékonyan használni a különböző online felületeket.
A tanulmány kapcsán feltétlenül szót kell ejteni még a tanulásmódszertanról. Lényeges szempont a megfelelő körülmények megteremtése. A számítógép igencsak hasznos lehet a tanulási folyamatban, azonban ugyanúgy negatívan is befolyásolhatja azt. Teljesen egyetértek a szöveg szerzőjével abban, hogy csakis akkor kapcsoljuk be a számítógépet, ha valóban szükség van rá a tanuláshoz. Ismét saját magamat tudom felhozni példának: képtelen vagyok a tanulnivalóra koncentrálni, ha mellettem ott „csipog” folyamatosan a facebook cset. Érdekes, hogy az online környezetben különböző tanulási stílusokkal találkozhatunk. Számomra meglepő, hogy az online világ bevonódása a tanulásba mekkora mértékben képes befolyásolni az egyének szokásait. Az internet gyorsasága, a hihetetlenül nagy mennyiségű és sokféle tartalom elérése kihat a gyerekek tanulására. Nem is gondoltam volna, hogy például az impulzivitást ekkora mértékben felerősítheti az internethasználat.
Végül a tanulmány bemutatja a „digitális tolltartó készletét”, ezeket azonban most nem részletezném, mert úgy gondolom, hogy mindenki által ismert tartalmakról esik szó ( pl Wikipédia, Youtube). A szerző minden felülethez biztosít módszertani tippeket, amik úgy gondolom, hogy rendkívül hasznosak.
Összegezve, érdekesnek találtam ezt az írást, igen elgondolkodtató tartalommal találkozhattam. Érdekesen és érthetően fogalmazta meg a szerző a gondolatait, így még élvezhetőbbé tette az olvasást. Fontos kérdésekre hívja fel a figyelmet, ezeket én is kiemeltem.
A bejegyzésemben bemutatott mindkét tartalom fontos témákat boncolgat. Amit végezetül kiemelnék, hogy nagyon fontos lépést tartanunk a digitális világgal, illetve meg kell tanítanunk a gyerekeknek a rendelkezésükre álló eszközök használatát.

2016. szeptember 27., kedd

Digitális tananyagforrások







Ebben a bejegyzésemben azt szeretném bemutatni, hogy miként jelennek meg egyes történelmi témák bizonyos digitális tananyagtárakban. Több ilyen honlap is létezik, ezek közül a zanza.tv nevű oldallal foglalkozom a bejegyzésben. A zanza.zv egy színes, egyedi felületű weblap, ami egyből felkelti a látogatók érdeklődését. Az oldal letisztult, könnyen kezelhető. Úgy gondolom, hogy ennek köszönhetően az ember szívesen böngészik itt.



A különböző témák közül a reformkori Magyarországot választottam és ehhez kerestem segédletet a zanza.tv-n. (A tananyagrész ITT található). Ha megnyitjuk az ide tartozó fület, akkor egy videó jelenik meg előttünk. Úgy gondolom, hogy ez a videó nagyon ügyesen összefoglalja a korszak lényegét. Sok fontos információ elhangzik és mindezt ötletes illusztrációk, animációk kísérik. A narráció is remekül meg van oldva. Nagy előnye a videónak, hogy leköti az ember figyelmét, ezért úgy vélem, hogy a gyerekek is szívesen végignéznék, ha ez lenne a feladat. Véleményem szerint ez a videó tökéletes lehet egy összefoglaló órán történő ismétléshez, a gyerekek így könnyen átismételhetik a téma legfontosabb mozzanatait. Miután megnéztük a videót, vár ránk egy teszt, amivel ellenőrizhetjük a tudásunkat. Úgy vélem, hogy a kvíz kicsit egysíkú, érdekesebb lenne, ha különböző feladattípusok váltakoznának. Gondolok itt igaz-hamis állításokra, sorbarendezésre, összekötögetős feladatra stb. Ettől függetlenül persze érdemes kitölteni, tanórán akár versenyt is rendezhetünk a segítségével. A gyerekek is biztosan is élveznék. A kvíz mellett találhatunk még egy, a témához kapcsolódó feladatjavaslatot is, ennek a kivitelezése azonban több időt igényel. Itt konkrétan egy prezentációkészítésről van szó. Úgy gondolom, hogy hasznosabb lenne, ha a teszthez hasonló, de mégis komplexebb feladatok kerülnének megoldásra, mert így jobban rögzülhetne a tananyag. Emellé természetesen jöhetnének  kreatív feldolgozást igénylő feladatok is.

Én mindenképpen beépíteném ezt a tartalmat egy ismétlő tanórába, témazáró dolgozat előtt tökéletes lenne az anyagrész ismétléséhez. Azonban kizárólag ezzel a videóval szerintem nem lehet megismerni a korszakot. Tehát mindent összevetve ez egy szuper tartalom, ha a gyerekeknek már van előzetes ismerete a témában és gyorsan át szeretné ismételni a legfontosabb mozzanatokat. Feltétlen ajánlanám a diákjaimnak otthoni megtekintésre és buzdítanám őket a teszt kitöltésére is.