2016. december 12., hétfő

Tanulásszervező programok használata

A félév során a Schoology nevű programmal igen részletesen megismerkedhettünk, hiszen ennek a felületnek a segítségével értesültünk az órával kapcsolatos információkról. Úgy gondolom, hogy a Schoology egy egyszerűen kezelhető oldal, azok is hamar ki tudják magukat ismerni rajta, akik nem tudnak olyan jól angolul. Az oldal segítségével több virtuális kurzushoz is csatlakozhatunk, mindegyiket külön menüpontban érhetjük el. Láthatjuk a csoport tagjait és így nagyon egyszerű a kapcsolattartás a tanárral és a diáktársakkal. A tanár létrehozhat több mappát is, ahová feltöltheti a tananyaghoz kapcsolatos segédleteket. Van egy közös felület is, ide bárki posztolhat - hasonlóan a facebookhoz - például ha bármi kérdés felmerül.
Nagyon hasznosnak találtam a Schoologyn a naptár funkciót. Ez a kis ikon a képernyő jobb sarkában helyezkedik el és jelzi az elkészítendő feladatokat, illetve azok határidejét. Így belépve az oldalra egyből tudtam, hogy mi a feladatom, még akkor is, ha beteg voltam és hiányoztam az óráról. Úgy gondolom, hogy nagy segítség ez a diákoknak, hiszen sokszor rengeteg dolgot kell fejben tartani és elkallódhatnak az információk vagy az is előfordulhat, hogy a diák félreérti a feladatot. A kis naptár azonban nagy segítség. Ez persze akkor működik, ha a diákok rendszeresen belépnek a felületre.
A tanár nem csak feladatot kiosztani, hanem értékelni is tud a Schoology segítségével. Ez azért előnyös, mert a tanulók viszonylag hamar visszajelzést kaphatnak a teljesítményükről, nem kell egy hetet várni a tanóráig. Ez azért lehet fontos nekik, mert ma már a legtöbb ember hozzá van szokva, hogy mindenről azonnali visszajelzést kap. Jó ötletnek találtam még a különböző jelvényeket, amiket az értékelés mellé lehet csatolni. Ettől sokkal színesebb és akár motiválóbb is lehet az értékelés.

Utolsó órán megismerkedtünk a Schoologyn kívül más tanulásszervező programokkal is, ezek közül a Neo LMS-t emelném ki, hiszen ezt néztük meg részletesebben a mikrotanítás keretei között. A felület kinézete nagyon megkapó: modern, mégis letisztult felületről beszélhetünk. A Schoologyhoz hasonlóan itt is létrehozhatunk osztálytermeket, azon belül pedig tanórákat is megtervezhetünk. Bevallom, nekem nem sikerült teljesen kiismernem magam az oldalon. Először egyszerűen kezelhetőnek tűnt, de utána hamar elvesztem a részletekben. Az oldal sok lehetőséget kínál, ezért nem mindig tudtam, hogy pontosan hová kattintsak. Ami nagyon tetszett, hogy létre lehet hozni számonkérő feladatokat, ezekből is rengeteg típusút. Természetesen ebből kifolyólag a NEO LMS-en is lehet értékelni a diákokat.

Úgy gondolom, hogy az ilyen típusú weblapok nagyon hasznosak tudnak lenni az oktatásban, hiszen így talán jobban nyomon lehet követni a tanulók tevékenységét a tantárgyammal kapcsolatban. A felületen minden instrukció, feladat világosan meg van adva, így a diák nem mondhatja azt, hogy ő nem is hallotta, hogy volt házi feladat vagy nem tudta, hogy dolgozatot írunk. Nyilván így a kapcsolattartás is egyszerű. Mondhatnánk persze, hogy erre ott van a facebook, de úgy gondolom, hogy ott hamar elkalandozik az ember a hírfolyamot nézegetve. Ezek a programok direkt a tanulás támogatására lettek kitalálva, így ezeken a felületeken ténylegesen a tanórai dolgokkal foglalkozunk.

Összességében látom, hogy ezek az oldalak hasznosak, mégsem vagyok benne teljesen biztos, hogy használnám őket a jövőben. Úgy gondolom, hogy ezt a kérdést mindenképpen felvetném a leendő csoportjaimban és együtt eldöntenénk, hogy szükségünk van-e egy virtuális osztályteremre.

2016. december 6., kedd

Podcast, vodcast

A mai modern világban már mindent ahhoz igazít az ember, hogy neki hogyan lenne a legkényelmesebb. Így van ez ma már a rádiózással is, köszönhetően a podcast elterjedésének. A podcast szó az Apple iPod készülékének "pod"tagjából és az angol "broadcasting" (műsorszórás) szó összerántásából alakult ki. A podcasting lényege, hogy egy felhasználó rendszeresen feltölt hanganyagokat egy csatornára, amit mások követni tudnak. A követők pedig (felülettől és alkalmazástól függően) okostelefonjuk vagy számítógépük segítségével letölthetik a tartalmakat és később akár internetelérés nélkül is meghallgathatják. Vannak ma már olyan alkalmazások, melyek wifi-re csatlakozva automatikusan letöltik a követett podcast csatornák legújabb bejegyzéseit, így mi azt bármikor meghallgathatjuk. Bizonyos értelmezés szerint akkor hallgatunk meg egy bizonyos "rádióadást", amikor csak akarjuk.

A vodcast lényege is tulajdonképpen ugyanaz, mint a podcasté, csak ebben az esetben rendszeresen megosztott videóanyagokról van szó. A vodcasting szó a "video-on-demand" kifejezésből készült mozaikszó, illetve a casting szó összevonásából ered. 

Leendő tanárként nyilvánvalóan az a kérdés merült fel bennem, hogy vajon ezt a népszerű műfajt bele lehet-e illeszteni valahogyan az oktatásba. Úgy gondolom, hogy nem kis munka lenne tanárként egy podcast vagy vodcast csatornát "üzemeltetni". Illetve az is kérdéses, hogy vajon megéri-e. A szakjaimra levetítve a dolgot, történelemből úgy tudnám elképzelni a helyzetet, hogy minden héten készítek egy hanganyagot/videóanyagot azokról a témákról, amiket a héten nem sikerült átbeszélnünk a tanórán. A gyerekeket megkérném, hogy hallgassák meg, esetleg házi feladat is kapcsolódna hozzá. Ideális felület lehetne a hangfelvétel feltöltésére a SoundCloud nevű oldal, ami mindenki számára könnyen elérhető. 
Német nyelvből úgy gondolom, hogy igen hasznos kiegészítést jelenthet egy podcast csatorna készítése, hiszen nyilvánvalóan németül beszélnék rajta. Így a gyerekek gyakorolhatnák a hallásértést és érdekes témákat is fel lehetne dolgozni németül. Vagy akár szavak kifejezések kiejtését és jelentését venném fel, amolyan hangoskönyvként.

Úgy gondolom, hogy nem csak a tanár készíthet egy ilyen jellegű csatornát, hanem akár egy hosszabb projekt keretein belül a diákoknak is kiadhatunk egy ilyen feladatot, például kisebb csoportokra lebontva. Történelemből remekül fel lehetne dolgozni a tananyagon kívüli izgalmas kérdéseket, érdekes eseményeket, élettörténeteket... a lehetőségek tárháza végtelen. 
Német nyelvből is izgalmas lenne egy podcast csatornát készíteni, hiszen a diákok ezáltal próbálgathatnák a nyelvet. Esetleg egymás csatornáját is meghallgathatnák, akár a felmerülő hibákat hallás után kijavíthatnák. 

Ezek most kissé csapongó gondolatok, de a podcast és a vodcast rengeteg lehetőséget rejt magában. Az oktatás szempontjából azonban hátránya lehet, hogy valószínűleg nem kevés munka egy ilyen csatorna működtetése. Tanárként azonban törekedni kell arra, hogy mindig újítsunk és érdekes módszerekkel oktassuk a diákokat.

Reflexió a mikrotanításról (szófelhővel)

Martinával és Viktorral úgy gondoltuk, hogy szívesen lennénk mi az elsők, akik órát tartanak a többieknek, ezért el is vállaltuk az első témát, a "Digitális tananyagtárakat". Először kicsit tartottam a témától, mert eddig nem nagyon ismertem ilyen honlapokat. De aztán kiderült, hogy a félelmem teljesen alaptalan volt.

Szinte egyből nekiálltunk az ötletelésnek, felosztottuk egymás között a feladatokat.Nagyon jól együtt tudtunk működni, ez részben annak is köszönhető, hogy mindhárman történelem-német szakosak vagyunk. Úgy gondoltuk, hogy a többieknek egy töri órát fogunk tartani, azon belül is az államalapítással és Szent Istvánnal fogunk foglalkozni. Úgy véltük, hogy ez egy olyan téma, ami talán mindenkihez közel áll.

Megnéztük az ajánlott tananyagtárakat, regisztráltunk azokra, így teljesen körbe tudtuk járni, hogy egy-egy honlap pontosan mit is kínál. Mikor láttuk, hogy a videótanáron milyen jellegű videóanyagok vannak fenn, úgy gondoltuk, hogy mi is készíthetnénk egy hasonlót. Azonban sajnos én megbetegedtem (ez az elkészített videóimon is látszott), így csak a háttérmunkákban tudtam részt venni, az óratartáson sajnos nem voltam jelen. De nagyon örülök, hogy Martina és Viktor megértően álltak a kialakult helyzethez és rugalmasan tudták kezelni azt. Minden elismerésem nekik, hogy így is egy szuper órát tudtak tartani. Beszámolóik alapján jól sikerült a tanítás, a csoport is élvezte a történelem órát.

Összességében sajnálom, hogy a munkánk prezentálásából a betegség miatt kimaradtam, de örülök, hogy együtt tudtunk dolgozni és én is ki tudtam venni a részem az óra megtervezéséből. Érdekes volt megtapasztalni, hogy hogyan is lehet egy tanórát IKT eszközök segítségével felépíteni.