2016. november 27., vasárnap

Kilépő kártya

Az órán megismert programok közül a Kahoot volt az, melynek használata során úgy éreztem, ezt biztosan fogom alkalmazni, ha tanár leszek. Úgy gondolom, hogy a program felépítése által teremtett versenyhelyzet motiválóan hat a felhasználókra, hiszen mindenki szeretné a nevét az első helyen látni. Azt gondolom, hogy a Kahoot izgalmassá és akár még élvezhetővé is tehet egy-egy számonkérést.

Ahogy megismerkedtünk a különböző értékeléssel/számonkéréssel kapcsolatos honlapokkal, felmerült bennem a kérdés, hogy ezek vajon helyettesíthetnék-e a papír alapú dolgozatokat. Hosszas mérlegelés után arra jutottam, hogy alapvetően a gyerekeknek feladatlapon fogom kiadni a dolgozatot, azonban fogok olyan órákat is tartani, ahol a Quizlet, Kahoot, Redmenta vagy Socrative segítségével ellenőrzöm a diákok tudását. Mivel ezek nem megszokott módszerek, elképzelhető, hogy a gyerekek pozitívabban állnának a dolgozathoz.

Úgy gondolom, hogy az óra nagyon élvezhető volt és valóban hasznos dolgokról esett szó. Ami személy szerint nekem különösen tetszett, az a prezi végén kivetített összehasonlító táblázat a megismert alkalmazásokról. Így, hogy egyben láthattuk a Kahoot, a Redmenta és a Socrative előnyeit, illetve hátrányait, könnyebb volt mérlegelni, hogy a jövőben melyik oldalt pontosan mire lehet majd felhasználni.

2016. november 21., hétfő

Digitális történetmesélés

A digitális történetmesélés során egy képekkel bemutatott, narrációval kísért rövid történetet mutatunk be. Ez lehet velünk megtörtént esemény, de akár más bőrébe bújva is előadhatunk valamit. Én az utóbbi lehetőséget választottam és egy rövid videóban összefoglaltam Lokietek Erzsébet életét. Leendő történelemtanárként ötletesnek találom ezt a "műfajt". Ha a diákok egy megadott történelmi személy bőrébe bújva készítenek az életéről egy hasonló videót, akkor talán közelebb kerülhetnek a tárgyalt témához.

A saját videóm ITT tekinthető meg.

2016. november 14., hétfő

Quizlet


Letisztult felület.
Mókás tanulás.
Kreatív számonkérés.
Változatos feladatok.
Versengés a barátokkal.

Hogyan mondod mindezt egyetlen szóval? 

QUIZLET!





2016. november 1., kedd

Interaktív tábla

A SMART Notebook segítségével elkészítettem egy feladatot, amit történelem órán összefoglaláshoz lehet használni. A feladatban sorba kell rakni megadott eseményeket, amelyek Árpád-házi királyokhoz köthetőek. A programban többféle feladattípus közül választhatunk, valamint prezentációszerűen ki is vetíthetjük a tananyagot. Nagyon hasznosnak találom ezt az alkalmazást, mivel játékos feladatok segítségével valószínűleg könnyebben megragad az információ.

Az általam készített feladat ITT található: