2016. szeptember 27., kedd

Digitális tananyagforrások







Ebben a bejegyzésemben azt szeretném bemutatni, hogy miként jelennek meg egyes történelmi témák bizonyos digitális tananyagtárakban. Több ilyen honlap is létezik, ezek közül a zanza.tv nevű oldallal foglalkozom a bejegyzésben. A zanza.zv egy színes, egyedi felületű weblap, ami egyből felkelti a látogatók érdeklődését. Az oldal letisztult, könnyen kezelhető. Úgy gondolom, hogy ennek köszönhetően az ember szívesen böngészik itt.



A különböző témák közül a reformkori Magyarországot választottam és ehhez kerestem segédletet a zanza.tv-n. (A tananyagrész ITT található). Ha megnyitjuk az ide tartozó fület, akkor egy videó jelenik meg előttünk. Úgy gondolom, hogy ez a videó nagyon ügyesen összefoglalja a korszak lényegét. Sok fontos információ elhangzik és mindezt ötletes illusztrációk, animációk kísérik. A narráció is remekül meg van oldva. Nagy előnye a videónak, hogy leköti az ember figyelmét, ezért úgy vélem, hogy a gyerekek is szívesen végignéznék, ha ez lenne a feladat. Véleményem szerint ez a videó tökéletes lehet egy összefoglaló órán történő ismétléshez, a gyerekek így könnyen átismételhetik a téma legfontosabb mozzanatait. Miután megnéztük a videót, vár ránk egy teszt, amivel ellenőrizhetjük a tudásunkat. Úgy vélem, hogy a kvíz kicsit egysíkú, érdekesebb lenne, ha különböző feladattípusok váltakoznának. Gondolok itt igaz-hamis állításokra, sorbarendezésre, összekötögetős feladatra stb. Ettől függetlenül persze érdemes kitölteni, tanórán akár versenyt is rendezhetünk a segítségével. A gyerekek is biztosan is élveznék. A kvíz mellett találhatunk még egy, a témához kapcsolódó feladatjavaslatot is, ennek a kivitelezése azonban több időt igényel. Itt konkrétan egy prezentációkészítésről van szó. Úgy gondolom, hogy hasznosabb lenne, ha a teszthez hasonló, de mégis komplexebb feladatok kerülnének megoldásra, mert így jobban rögzülhetne a tananyag. Emellé természetesen jöhetnének  kreatív feldolgozást igénylő feladatok is.

Én mindenképpen beépíteném ezt a tartalmat egy ismétlő tanórába, témazáró dolgozat előtt tökéletes lenne az anyagrész ismétléséhez. Azonban kizárólag ezzel a videóval szerintem nem lehet megismerni a korszakot. Tehát mindent összevetve ez egy szuper tartalom, ha a gyerekeknek már van előzetes ismerete a témában és gyorsan át szeretné ismételni a legfontosabb mozzanatokat. Feltétlen ajánlanám a diákjaimnak otthoni megtekintésre és buzdítanám őket a teszt kitöltésére is.